Inndrivelseskompensasjon: Betaling etter forfall kan koste næringsdrivende 400 kroner

Inndrivelseskompensasjon

Hvordan ville du reagert om du fikk tilsendt en ekstraregning på 400 kroner, bare fordi enkeltpersonforetaket ditt betalte det som i utgangspunktet var en faktura på 50 kroner, dagen etter forfallsdato?

Det høres kanskje brutalt ut, men etter at nye regler tilpasset EØS-direktivet mot forsinket betaling i handelsforhold ble innført sommeren 2013, kan kreditor med loven i hånd kreve 380 kroner i “inndrivelseskompensasjon” i det øyeblikk vedkommende har rett til å kreve forsinkelsesrente. Noe som i praksis betyr: Når gyldig forfallsdato er oversteget.

(Sist oppdatert 30.12.2019 – Først gang publisert 26.11.2013)

De nye reglene trådte i kraft 01.juli 2013, og gjelder for krav som har forfalt etter 15. mars 2013

De nye reglene for inndrivelseskompensasjon er dårlig nytt for notorisk trege betalere, og tilsvarende godt nytt for deg som sliter med dårlige betalere.

 • Standardbeløpet på 400 kroner (første halvdel 2020) er fastsatt for 6 måneder i forsinkelsesrenteforskriften, samtidig som forsinkelsesrenten i samme periode er på 9,50 prosent.
 • Kreditor kan ilegge 400 kroner i inndrivelseskompensasjon allerede på første purring.
 • Reglene kommer som et ledd i EUs forsøk på å hjelpe bedrifter til hurtigere å kunne kreve inn utestående pengebeløp. Trege betalere er svært kostbart, og et utstrakt problem innad i EU. Du kan lese mer om EU-direktivet her (engelskspråklig).
 • Gjelder kun krav mellom bedrifter (Du kan ikke kreve inn 400 kroner i inndriveleseskompensasjon fra forbrukere).
 • Skulle kravet bli ytterligere misligholdt slik at kreditor setter igang inkassotiltak, kan skylder kreve fradrag for de 380 kronene fra de utenrettslike inndrivingskostnadene.
 • Det er selvsagt fullstendig frivillig å velge om man ilegger inndrivelseskompensasjon eller ikke. Det er åpenbart at du ikke akkurat styrker et gammelt kundeforhold ved å legge ved en ekstraregning på 400 kroner dersom vedkommende er noen få dager for sent ute med betalingen.

2 kommentarer om “Inndrivelseskompensasjon: Betaling etter forfall kan koste næringsdrivende 400 kroner”

 1. HEi,
  Jeg lurer på hvor mange gang en leverandør kan pålegge standardkompensasjon på en og samme faktura dersom den ikke blir betalt innen fristen første gang? Altså dersom det kommer en andre påminnelse.. Er de i sin rett til å kreve dette beløpet en gang til?

  På forhånd takk for svar!

 2. jeg prøver å finne ut av det samme som Marie lurer på. er det greit å kreve 2×380 på 1 og samme faktura?

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)