Enhetsregisteret og Foretaksregisteret

Et av de viktigste spørsmålene å ta stilling til ved registrering av enkeltpersonforetak er hvorvidt det holder å stå i enhetsregisteret eller om man i tillegg også bør (eller må) registrere seg i foretaksregisteret. Her får du en enkel gjennomgang av de to registrene.

(Publisert 07.05.2013)

NB! Fra 01.01.24 blir det ikke lenger gratis å registrere enkeltpersonforetaket i Enhetsregisteret (Foretaksregisteret blir samtidig rimeligere).

Enhetsregisteret

Enhetsregisteret er ganske enkelt et register som inneholder samtlige Norske foretak – såvel statlige som private – med et organisasjonsnummer. For å stifte et enkeltpersonforetak og få et organisasjonsnummer må du derfor registere deg i enhetsregisteret.

Registering i enhetsregisteret er gratis.

Informasjonen i enhetsregisteret er fritt tilgjengelig for alle (du kan f.eks. søke etter enheter på forsiden av brreg.no) med unntak av personnummer og D-nummer.

Foretaksregisteret

Foretaksregisteret er et tilknyttet register til Enhetsregisteret, og inneholder mer utdypende informasjon om foretakene som f.eks. aksjekapital og vedtekter (aksjeselskaper) og ansvarsforhold.

En av intensjonene bak opprettelsen av dette registeret var nettopp å klargjøre avsvarsforhold i foretaktene. Informasjon som kan være nyttig for f.eks. lånegivere, oppkjøpere (ville du kjøpt et foretak som var på vei til skifteretten?) eller leverandører som vurderer å selge på kreditt til foretaket. Merk: Når det gjelder enkeltpersonforetak er det uansett alltid innehaver selv som er personlig ansvarlig for alt foretaket måtte foreta seg.

Pia planlegger å starte en liten nettbutikk med salg av barneklær hjemmefra. I første omgang skal virksomheten drives på deltid samtidig som hun fortsetter i stillingen hos sin nåværende arbeidsgiver. Som selskapsform bestemmer hun seg for å drive virksomheten som et enkeltpersonforetak uten ansatte.

For Pia som skal drive varehandel, holder det ikke å bare stå oppført i enhetsregisteret. Hun må i tillegg (Foretaksregisterloven § 2-1) registere enkeltpersonforetaket sitt i Foretaksregisteret.

Hvilke enkeltpersonforetak Må registreres i foretaksregisteret?

 • Foretak som driver med varehandel (med innkjøpte varer)
 • Foretak med flere enn 5 ansatte

Registreringspliktige Foretaksregisteret
(Skjermdump lovdata.no)

Hadde Pia drevet med f.eks. salg av tjenester ville registrering i Foretaksregisteret vært frivillig.

Registrering i Foretaksregisteret er gebyrbelagt. Dette gebyret er pr. dags dato (07.05.13) på kr 2 265 dersom det gjøres elektronisk via Altinn.no.

Fordeler med å registere seg frivillig i Foretaksregisteret

 • Du får en firmaattest (noe som kan være en fordel dersom du skal ta opp lån eller ved kjøp på kreditt)
 • Beskyttelse av foretaksnavnet (noe du ikke har om du kun står i Enhetsregisteret)

13 kommentarer om “Enhetsregisteret og Foretaksregisteret”

 1. Jeg vurderer å starte et foretak der jeg skal selge EGENPRODUSERTE planter. Ingen innkjøpte varer skal omsettes. Må jeg da registrere meg i foretaksregisteret?

 2. Men hvorfor må man registrere seg i Foretaksregisteret når Enhetsregisteret har en samordnet registermelding?

 3. Jeg vurderer å starte opp egen hudpleiesalong, men i svært liten skala (1-2 dgr i uken) og begynner med å et eie rom. Men kan jeg starte opp et enkelmannsforetak uten å være kredittverdig?

 4. Det skulle stå leie et rom 🙂

 5. Ingvild: Du får registrert enkeltpersonforetaket, men det kan jo være at vedkommende som leier ut lokalene du tenker å bruke foretar en kredittsjekk. Da kan det jo være svaret blir nei dersom du f.eks. har mange betalingsanmerkninger.

 6. Tusen takk Einar 🙂

  Jeg har ikke mye gjeld og er snart ferdig med nedbetalingen, men da velger jeg nok selv å informere utleier slik at det ikke blir noe krøll mht. leieforhold.

 7. Hei
  Vi er et ektepar som begge driver med undervisning, foredrag, veiledning/coaching og salg av bøker vi selv har skrevet. Vi driver med dette ved siden av at vi er arbeidstakere i hver våre jobber, 100% faste stillinger.
  Vi lurer på om det er lurt å starte et enkeltmannsforetak, – og hvordan det egentlig fungerer i forhold til inntektene vi har på tjenestene/bøkene, skatt, – og rett og slett hvordan det foregår i praksis. Noen som kan forklare det litt nærmere?

 8. Hei,

  Er et ENK registreringspliktig i foretaksregisteret selv om innkjøpte varer aldri befinner seg i Norge?

  F.eks:

  Pia bestemmer seg for å starte nettbutikk med barneklær, men IKKE hjemmefra. Alle varene hun kjøper for å selge videre, blir kjøpt, lagret og solgt i utlandet, men «organisert» hjemmefra.

  På forhånd takk,
  Eskild

 9. Ett boligsameie bestående av 6 boligseksjoner ønsker bl.a. å etablere bankkonto for sitt sameie.

  Er det tilstrekkelig å registrere seg i enhetsregisteret eller må man også registreres i foretaksregisteret?

 10. Hei,
  dersom en skal kjøpe inn kaffebønner, deretter kverne kaffe og lage ulike smaksammensetninger selv- og så selge dette, skal en da registrere seg i foretaksregisteret?

  mvh Siv

 11. Hei
  Jeg har tenkt å starte med litt massasje og fotbehandling hjemme, jeg er 70 % ufør. Har lest litt om enkeltmannsforetak, og det koster litt over 2000, enhetsregistrering er gratis..jeg skal ikke selge noen varer, hva er den beste løsningen av disse to alternativ?

 12. Hei
  Jeg registrerte et enkeltpersonforetak for 2 uker siden.
  Har kommet på markedsførings slogan jeg vil ha på logo.
  Er det lov å ha en logo med tekst som er annerledes enn navnet på enkeltpersonforetak?

 13. Der et ikkker lenger gratis å registrerer seg i Enhetsregisteret, som dere skiriver. Nye retningslinjer fra 01.01.2024

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)