Dette er Stortingets krisepakke for selvstendig næringsdrivende og frilansere som er rammet av koronapandemien

Uten rett på dagpenger eller mulighet for å permittere seg selv, er det krise for mange selvstendige arbeidere som mer eller mindre har fått jobbnekt under koronapandemien som pågår.

Frisørsalong
Stengte barber- og frisørsalonger. Avlyste jobber og turneer i lange tider for artister og foredragsholdere. Små barn som må være hjemme fra barnehagen. Nedstengingen av store deler av samfunnet i forbindelse med covid-19-utbruddet skaper økonomiske utfordringer for mange som driver for seg selv. Foto: Dreamstime.com.

(Sist oppdatert 19.03.2020)

Mandag 16.02. kom et samlet Storting til enighet om første del av en omfattende krisepakke for næringslivet. Stortinget ber regjeringen innføre en midlertidig ordning, og at den trer i kraft med det samme. Her er hovedpunktet i de delene som omhandler selvstendig næringsdrivende og frilansere:

1. Inntektskompensasjon. Mister du inntektsgrunnlaget ditt som følge av nedstengningstiltakene i forbindelse med koronautbruddet, kan du få kompensasjon fra NAV f.o.m. dag 17.

Kompensasjonen beregnes ut i fra snittinntekten siste tre år, og har en øvre grense på 6G (ca. 600 000 kroner).

Oppdatering 17.03: Ifølge VG skriver finansminister Jan Tore Sanner i et brev til Stortinget at det forslås at NAV skal kunne gi akutt sosialhjelp til frilansere og næringsdrivende, slik at man skal kunne være dekket økonomisk fra dag 1. i denne spesielle situasjonen frem til inntektskompensasjonen slår inn.

2. Omsorgspenger. Må du være hjemme med barna dine fordi skolen eller barnehagen er steng pga. koronautbruddet, kan du (i noen tilfeller) få utbetalt omsorgspenger fra NAV f.o.m. dag 4. (Den «vanlige» regelen gir omsorgspenger først fra dag 11).

3. Sykepenger. Vanlige regler gjelder, men den midlertidig ordningen gir dekning f.o.m. dag 4. (Opprinnelig f.o.m. dag 17 hvis du ikke har tegnet tilleggsforsikring hos NAV).

Per 19.03.20 opplyser NAV om at den tekniske løsningen og regelendringen enda ikke er klar, og av de oppdaterer sidene sine så raskt alt er formelt avklart.

Les også: Selvstendig næringsdrivende eller frilanser – Hva er forskjellen?

Utsatt betaling av forskuddsskatt

For å avhjelpe den vanskelig situasjonen sendte Skatteetaten i helgen ut en tekstmelding til alle selvstendig næringsdrivende om at fristen for å betale første termin av forskuddsskatten for 2020 er utsatt fra 15. mars til 1. mai.

(Det opplyses om at tiltakene kan bli oppjustert senere).


2 kommentarer om “Dette er Stortingets krisepakke for selvstendig næringsdrivende og frilansere som er rammet av koronapandemien”

  1. Hei,
    Jeg prøver å finne link til hvor jeg kan søke om «krisepakken» hvor vi kan få 80% etter 17 dager. Har du sett noen link til dette?

  2. Lurer på om det kommer noe som helst jeg kan søke om.
    * Har enkeltmannsforetak og månedlige fast utgifter, hvorav det aller meste ikke passer inn i den krisepakken som finnes pr. d.d. Det er rett og slett ingen plass i søknadsskjema til åskrive dem inn.
    * Skulle hatt 2 arrangemeter i mars som jeg søkte om kompensasjon for, men tror egentlig ikke mine arrangementer vil bli prioritert av kulturrådet.
    * Den pakken jeg har sett skissert for frilansere og ENK signaliserer bare en viss form for tapt «lønn». Hva skal man betale faste utgifter med? og hvordan dekke arr.underskuddet fra mars?

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)