Skattefradrag for hjemmekontor

Veldig mange som driver enkeltmannsforetak benytter hjemmekontor. Hvordan er reglene for dette?

Skatteetaten har som krav at rommet du benytter til hjemmekontor brukes kun til dette formålet. Altså om du har en datapult på stua som du jobber fra, så kommer ikke dette under reglene for hjemmekontor.

Fradraget er fastsatt til kr 2050,- på år (for inntektsåret 2022).

Du kan i stedet for standardfradrag velge å kreve fradrag for utgiftene du har i forbindelse med hjemmekontoret. Les mer om dette i Skatte-ABC 2023.

Obs obs! Det mange ikke er klar over er at den delen av huset du krever fradrag for, må du faktisk skattlegges for dersom du selger boligen din med gevinst senere. Sakset fra Skatteetatens nettsider: «Næringsdrivende som har hjemmekontor, regnes ikke å bo i den del av boligen som brukes i næringsvirksomheten. Når boligen selges, skal det derfor betales skatt på den forholdsmessige delen av gevinsten som gjelder hjemmekontoret.»

NB! Del gjerne tips og råd i kommentatorfeltet nedenfor vedrørende skattefradrag for hjemmekontor.


4 kommentarer om “Skattefradrag for hjemmekontor”

 1. Jeg synes personlig at 1500 kroner pr år er veeeeldig lite, men jeg får kanskje mer om jeg velger løsning 2?

 2. Hvis man har kjøpt seg en leilighet med et ekstra rom som man har tenkt å bruke til – og faktisk også bruker som – hjemmekontor, må man vel kunne beregne en slags leieinntekt fra/til seg selv for dette rommet? Og også ta med en viss prosent av strømregninga til dekke av lys og varme på dette rommet?
  Da blir jo 1500 i året latterlig lite…? For egen del vil jeg påstå at det knapt dekker en måneds «leie». Hm.

 3. Dette lurer jeg også på. Er det noen som kan klargjøre det ovennevnte? Ønsker gjerne at noen forteller hvordan man kan utgiftsføre dette. Lurer forøvrig på hvordan man utgiftsfører mat (overtid) og hva som kreves for representasjonsutgidter (i det hele tatt, » hva kan man utgiftsføre med god samvittighet=)

  Takk for alle svar!

  Alt godt.
  JM

 4. Kr 1500,- er lite, det er derfor jeg mener at ENK blir økonomisk diskriminert. Etablerer man et selskap som ikke er personlig, feks et NUF firma så kan firmaet leie kontor hjemme av deg som privatperson å slippe å betale skatt provat av inntekten samt at NUF firmaet får utgiftsført kostanden.

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)