Konkurstips

Finanskrisen er over oss med full kraft, og mange foretak sliter med å overleve.

For oss som driver enkeltmannsforetak er ringvirkningene ved en konkurs mye større enn om vi hadde drevet et AS eller NUF. Firma og driver er med denne selskapsformen ett, og det er således intet skille mellom privatøkonomien og foretakets. Kan du ikke betjene foretakets gjeld og forpliktelser kan du risikere å måtte tvangsselge både hus og bil.

Noen tips når du sliter med inntjeningen:

Vær nøktern med forbruket både privat og hos foretaket ditt. (Gode sparetips). Kutt ned på unødig luksus og tjenester/produkter du absolutt ikke trenger. Leier du kontor? Kanskje hadde det vært bedre å bruke hjemmekontor en periode? Det er dog viktig å ikke «spare seg fattig». Ikke kutt ned på tiltak som gir deg direkte inntekt. Driver du feks. i en bransje som er avhengig av annonsering for å få solgt produktene dine, vil kutt i markedsføringen også føre til at du ikke tjener penger lenger og du kutter på en måte over grenen du sitter på.

Tar du opp lån for å komme deg over kneika bør du nøye overveie hvilken type lån du tar. Forbrukslån krever ingen sikkerhet, og er ofte lette å få, men bakdelen er skyhøy rente. En bedre løsning for mange er heller å låne penger på huset hvor lånebetingelsene er mye gunstigere. Vær forsiktig med å høre på råd fra diverse «rådgivere» som ofte i realiteten er selgere, og mer interessert i sin egen provisjon enn å hjelpe deg og ditt firma.

Går omsetningen helt på tverke kan en deltidsjobb være redningen på kort sikt. Tar du for eksempel en avisbudjobb så foregår dette uansett så tidlig på morgenen at du fortsatt har tid til å drive firmaet på dagtid.

Når regningene hoper seg opp og du simpelten ikke klarer å betale alle, er det uhyre viktig å ta kontakt med kreditorene så tidlig som mulig. De fleste vil være villig til å la deg utsette eller dele opp betalingen. Det aller verste du kan gjøre i en slik situasjon er å bare la det skure og gå. Når en faktura går til inkasso, påløper det både renter og ekstragebyrer som fort kan bli ganske store summer.

Del gjerne dine egne tips i kommentatorfeltet.


En kommentar om “Konkurstips”

  1. Jeg tok meg faktisk en vaskejobb en periode da omsetningen var heller laber. Kjempegreit med de faste pengene jeg fikk inn hver måned.

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)