Forskjellen på en proff og en amatør – Noe å tenke på?

-«Er jeg en proff eller en amatør?» Nettopp dette spørsmålet kan vise seg å være det smarteste spørsmålet du noensinne har stilt deg selv.

Et år består av 365 dager. Trekk fra helger, helligdager og ferier – og du sitter igjen med litt i overkant av 230 arbeidsdager. Hvor godt du lykkes som selvstendig næringsdrivende, avhenger i all hovedsak av: Hva bruker du disse 230 arbeidsdagene til?
(Oppdatert 26.09.2018)

Proff eller amatør?
(Proffe vaner gir proffe resultater | Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

Jobbe eller ikke jobbe?

«Arbeid er hardt, det kryr av distraksjoner og tiden er kort»- Adam Hochschild

Hvert sekund av hver av disse 230 arbeidsdagene har du to valg: Jobbe eller ikke jobbe.

Siden du er din egen sjef, er det ingen som kjefter på deg når du utsetter oppgaven du har planlagt å gjøre til i morgen. Det er ingen der til å stoppe deg når du avslutter arbeidsdagen ved lunsjtider og kjører til kjøpesenteret. Det er ingen der til å kreve at du samler sammen og fører alle bilagene for den siste måneden innen klokka 9 i morgen. Det er ingen der som ber deg ringe den vanskelige kunden du har kviet deg for å ringe i dagevis.

Men du kan være trygg på en ting: Alle de timene og dagene du kaster bort kommer til en pris. Den prisen kan være en konstant gnagende dårlig samvittighet fordi firmaet ikke går så godt som det burde, lavere inntekt eller det som enda verre er: konkurs!

«Å bli proff er gratis, men det er ikke lett. Du trenger ikke å ta et kurs eller kjøpe et produkt for å bli det. Alt du trenger å gjøre er å forandre tankegangen din.» – Steven Pressfield.

«Forskjellen mellom en amatør og en proff ligger i vanene. En amatør har amatørvaner. En proff har proffe vaner. Vi kan aldri fri oss fra vanene våre, men vi kan bytte ut dårlige vaner med gode vaner. Vi kan bytte ut amatørvanene med iveren etter å bli en proff helt ut til fingerspissene.» – Steven Pressfield.

Det magiske spørsmålet som får deg til å jobbe på – når du egentlig ikke har lyst

-«Er jeg en proff eller en amatør?» Det er nemlig spørsmålet du bør stille deg neste gang du skal du til å utsette noe du innerst inne vet du burde gjøre.

-«Jeg føler meg litt sliten, så jeg tror jeg dropper de de to siste timene av dagen». Still deg umiddelbart spørsmålet: -«Er jeg en proff eller en amatør?» Ville f.eks. Cristiano Ronaldo droppet siste del av treningsøkta fordi han føler seg «litt sliten» og det er «litt kjedelig»?

Den virkelig profesjonelle jobber jevnt og trutt hver eneste dag.
Amatøren jobber når han føler for det.

Besluttningen om å bli en proff – med proffe avgjørelser og vaner innenfor alt du gjør i arbeidet ditt – kan vise seg å være den viktigste besluttningen du noensinne har tatt.


En kommentar om “Forskjellen på en proff og en amatør – Noe å tenke på?”

  1. Innertier! Dette ga meg noe å tenke på…

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)