Få mer gjort i 2024 – bruk komiker Jerry Seinfelds geniale produktivitetssystem

«De fleste mennesker overvurder hva de kan få utrettet i løpet av en dag, og undervurder hva de kan få utrettet i løpet av et år.» – Ukjent

Å være selvstendig næringsdrivende innebærer en enorm frihet. Frihet til å velge til hvilket tidspunkt på dagen du skal begynne å jobbe. Frihet til å velge når du skal gå hjem. Frihet til å bestemme hvilken oppgave du bruker mesteparten av tiden din på. Frihet til å ta fri de tre første dagene i uka (du kan jo alltids ta igjen den tapte tiden på torsdag og fredag).


(Illustrasjon: Dreamstime.com)

(Oppdatert 29.12.2022)

Nøyaktig samme frihet hadde også Jerry Seinfeld da han startet karrieren som komiker en gang på syttitallet. Og for en karriere det skulle vise seg å bli!

Ikke bare var han med på å skape og spille hovedrollen i det som skulle bli en av historiens mest populære TV-serier («Seinfeld», som blant annet har blitt kåret til tidenes beste TV-show og tidenes beste enkeltepisode («The Contest») av det velrennomerte amerikanske programmagasinet TV Guide), i tillegg til å ha nytt stor suksess som standup-komiker.

Det mest bemerkelsesverdige ved Seinfelds komikerkarriere er likevel den gjennomgående høye kvaliteten på arbeidet han har levert år etter år.

Kvaliteten i opptredener og selve TV-serien fortsatte å holde seg på samme høye nivå nærmest til tross for at serien tidlig ble en suksess verden over.

Av de i alt 180 episodene som ble spilt inn i årene mellom 1989 og 1998, er det ingen dårlige perioder. Ingen sesonger hvor serien «går på tomgang».

Hva er hemmeligheten? Hva er det Jerry Seinfeld gjør som får han til å fortsette å produsere på et skyhøyt nivå dag etter dag, uansett om han føler seg motivert den dagen eller ikke, år etter år, selv med total frihet og millioner av dollar i banken (ifølge Forbes tjente han intet mindre enn 267 millioner dollar i 1998 – det er litt over 2,3 milliarder norske kroner regnet om etter dagens dollarkurs)!

Seinfelds produktivitetssystem

I et intervju med nettstedet Lifehacker.com, forteller grunder og dataprogrammerer Brad Isaac om et skjellsettende møte med den kjente komikeren i en liten standupklubb dengang han selv forsøkte å få en fot innenfor bransjen.

Jerry Seinfeld skulle akkurat til å gå på scenen, hvorpå den håpefulle komikeren tok mot til seg og grep sjansen til å spørre sin langt mer meritterte kollega om han hadde noen tips til en ung komiker.

Det han ble fortalt var lærdom han skulle dra nytte av resten av livet – ikke bare som komiker, men også senere i livet som grunder, programmerer og til å begynne å trene regelmessig for å nevne noe.

Dette er hvordan Brad Isaac beskrev møtet med Jerry Seinfeld:

«Jerry fortalte meg: For å bli en bedre komiker, så må jeg skrive bedre vitser. For å skrive bedre vitser, så må jeg sette meg ned og skrive hver dag

Nøkkelen til å klarer å gjennomføre dette hver eneste dag – uansett om du føler deg motivert eller ikke – var selve rosinen i pølsa i Seinfelds tips.

Han fortalte om et unikt kalendersystem han brukte for å tvinge seg selv til å skrive: Heng en diger kalender som viser alle årets dager et sted på veggen hvor den er godt synlig. Skaff deg så en stor rød sprittusj.

«Han sa at for hver dag jeg gjennomfører skrivingen min, får jeg lov til å sette et stort rødt kryss over den dagen. Etter et par dager, så har du en kjede. Fortsett, og kjeden vokser seg lengre for hver dag som går. Du kommer til å like å se på den kjeden, spesielt når den begynner å bli noen uker lang. Din eneste jobb er å ikke bryte den kjeden.»

«Ikke bryt kjeden», gjentok Seinfeld enda en gang etter en liten kunstpause for å understreke poenget.

Produktivitetssystem

Slik kan du ta i bruk systemet (i mer enn et område av livet ditt):

Å påstå at systemet beskrevet i denne artikkelen ene og alene er skyld i all Seinfelds suksess er nok å ta hardt i, men det er liten tvil om at jevn jobbing over tid er grunnpillaren for all suksess – uansett hvilket felt du ønsker å lykkes innenfor.

Bare ved å legge ned tilstrekkelig arbeid over tid kan du utløse det virkelige potensialet som finnes i deg. Hvis du tenker tilbake, er det ikke ofte sånn at det nettopp er for liten innsats som er den egentlige grunnen til at ting ikke ble slik du planla eller håpet de skulle bli?

Systemet er også genialt på den måten at den tar bort prestasjonspresset (som er en av hovedårsakene til prokrastinering) fra oppgaven du skal til å begynne på.

Fokuset flyttes bort fra prestasjonen, og over til selve prosessen. Din eneste jobb er å utføre jobben og sette en kryss på kalenderen.

Tenk på det. Hva høres minst fryktinngytende ut: Føre regnskapet, eller å jobbe med regnskapet i en time for deretter å krysse av for vel gjennomført på kalenderen? Jeg er ganske sikker på at du valgte det siste alternativet!

Som Brad Isaac nevnte, så har han dratt nytt av dette systemet innenfor mange områder av livet sitt, og det kan du også gjøre som selvstendig næringsdrivende!

Det viktige er at uansett hvilket område det gjelder, så må du definere klart hva kriteriene skal være for å kunne sette et kryss for den oppgaven den dagen.

I eksempelet med regnskapet over, kan det f.eks. være at du jobber konsentrert med regnskapet i en time. For andre områder kan det være andre kriterier. Selger du en tjeneste til andre bedrifter, kan kriteriet f.eks. være at du ringer to nye potensielle kunder hver dag. I andre områder av livet ditt, kan det være så enkelt som at du setter et kryss hver gang du gjør noe fysisk (f.eks. jogger eller går en tur) i minst en halvtime.

Det vesentlige er at oppgaven er av et såpass omfang at det bringer virksomheten din fremover om du gjennomfører hver dag.

Du kan selvsagt også sette kryss i en vanlig almanakk (i bokform), selv om det beste utvilsomt er å ha en kalender hengende et sted hvor den er godt synlig.

Lykke til 2024 – og bryt ikke kjeden!


6 kommentarer om “Få mer gjort i 2024 – bruk komiker Jerry Seinfelds geniale produktivitetssystem”

 1. Denne artikkelen likte jeg veldig godt. Tenkte jeg kunne bidra med et tips.

  Skru av automatisk oppdatering av e-post. Det har blitt forsket litt på hvor mye tid avbrytelser av forskjellige arbeidsoppgaver koster i form av tid. I løpet av en arbeidsdag så kan avbrytelser koste så mye som 2 timer. En av de tingene som avbryter oss oftest er sjekk av e-post.

  Tenk om du kunne gå hjem 2 timer tidligere hver dag…

 2. Enig med det med epost. Bedre å gi seg selv en time i feks lunsjen til epost og Facebook.

 3. Fin artikkel, nå gjelder det bare å finne denne massive plakat-kalenderen 😉
  Jeg bruker forøvrig en liten snerten sak til time management som heter FocusBooster når jeg jobber, og den har vist seg å gjøre meg mye mer effektiv ved å tillate meg 55 min. jobb – 5 min strekk på labben. Du bestemmer selv hvilke intervaller som passer deg best, verdt å sjekke ut 🙂 http://www.focusboosterapp.com/

 4. Bruker noe lignende Daniel (Pomodoroteknikken med 25 minuttersintervaller), men da denne webbaserte timeren: http://e.ggtimer.com

 5. Smart system!

 6. Takk for supert tips. Kalender er skrevet ut, første røde kryss er på plass, og i morgen skal ett nytt kryss på plass!

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)