Enkeltmannsforetak eller NUF?

De siste årene er det blitt startet mange såkalte NUF (Norsk Utenlandsk Foretak) i Norge. Grunnen til dette er hovedsaklig den lave inngangsprisen (kontra et AS) og å slippe det personlige ansvaret som følger med et enkeltmannsforetak. NUF er også fritatt revisjonsplikten som kan være på ganske mange tusen i året (som er obligatorisk i et AS).

Det er dog noen åpenbare ulemper man bør se opp for. NUF har fått rykte på seg for å være en selskapsform mange såkalte «konkursryttere» velger. Dette kan i enkelte tilfeller skremme bort eventuelle kunder og samarbeidspartnere. Det kan også være vanskelige å få tatt opp lån i banken.

Del gjerne dine erfaringer med denne selskapsformen i kommentarfeltet under:


4 kommentarer om “Enkeltmannsforetak eller NUF?”

 1. De som markedsfører NUF kontra AS sier at man slipper låse kr 100 000 i aksjekapital.
  Det er ikke riktig at man binder opp kr 100 000 i selskapet. Noen misforstår og tror at man må ha kr 100 000 stående inne på en bankkonto. Det er helt feil!

  Dagen etter at man har opprettet et AS kan man begynne å bruke de kr 100 000 som man eventuelt har skutt inn. F.eks til kjøp av PC, utstyr, lønninger til seg selv osv. Det er også lov til å ta ut ca en månedslønn til seg selv som forskudd. Trenger man å ta ut mer av AS’et etter oppstart, så kan man gjøre dette hvis man lager en enkel underliggende låneavtale.

  Hvis man opprettet NUF uten innskudd, hvem skal da betale slike kostnader? Enten må man legge ut privat, skyte inn penger i NUF, eller vente til man har fakturert nok og fått innbetalinger.

  Som oftest er det derfor ingen forskjell på AS og NUF når det gjelder penger man skyter inn i firmaet.

  Revisjonsplikten er under vurdering av myndighetene. Det kan hende at revisjonsplikt for de minste AS blir opphevet i fremtiden. Man bør også merke seg at det er foreslått å innføre full revisjonsplikt på alle NUF-selskaper.

  Myndighetene liker ikke uerfarne privatpersoner som oppretter NUF. Sannsynligheten for bokettersyn og kontroll er derfor mye høyere med NUF kontra AS.

 2. Espen: Det er sant at både AS- og NUF-selskap må betale for verktøy og råvarer o.l. selv, men i motsetning til AS, så trenger NUF kun å skaffe akkurat så mye penger som man trenger. Nå er det slik at man kan få oppstartsstøtte, og i tillegg ta opp lån som burde være greit å betale ned etterhvert – men det er uansett upraktisk.

 3. Enkeltmannsforetak? Absolutt ikke; men spørsmålet er AS eller NUF. Aksjekapital er en ting, men 15000-25000 i året i revisjon kommer i tillegg på alle ASer. Kun NUFer med omsetning på over 5 mill eller mange ansatte trenger dette. Har du først så stor omsetning så er kostnadene små i forhold.

  Vedr banklån så er det ikke store forskjellene mellom små ASer og NUFer på hvor enkelt det er å få banklån. Man må fort kausjonere selv (privat) uansett. Ingen fordel med lite AS her.

  De burde heller fjerne revisorplikten for ASer med lav omsetning, i stedet for å gå motsatte vei for å regulere NUFene i større grad.

  Har du en rimelig og effektiv regnskapsfører eller kan dette selv vil jeg absoilutt velge NUF dersom du skal starte for deg selv, og ikke vil ta alt NUFet fakturerer ut i lønn. Spesielt dersom du har en kombinasjon av produkt og konsulentvirksomhet. Da kan du reinvestere overskuddet (etter at du som ansatt har tatt ut lønn) uten at det er beskattet som marginal personinntekt.

 4. Spørsmål ang NUF og enkeltmannsforetak. Jeg står i startgropa og skal starte for meg selv. Har tenkt å drive ett såkalt verdiverksted. Problemsøkende for kunder og skal selge problemløsninger. Skal bare selge kunnskap og innsikt ikke varer eller produkter. Har registrert ett enkeltmannsforetak på Brønnøysundregisteret men ikke begynt å bruke det fordi jeg har samtidig etablert to NUF ett holdingselskap og ett konsulentselskap (verdiverksted) gjennom Panlegis. Holdingselskapet eier verdiverkstedet med 100%. Innskutt kapital er 100 GBP. Ikke mye det da. Nå hører jeg at feks banker ikke ønsker å la meg etablere bankkontoer på NUF og da blir jeg litt rådvill. Hva kan jeg gjøre. Har ett par spennende prosjekter på gang og må få meg bankkonto og begynne å fakturere… Jeg må velge NUF eller ENK… Noen råd. Har lyst i fremtiden hvis ting går bra å ha ett holdingselskap og underliggende selskaper….

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)