Betaling av forskuddskatt

Forskuddskatt skal betales 4 terminer i året.

De enkelte terminene har forfall 15. mars, 15. juni, 15. september. og 15. desember. Det er uhyre viktig at disse betales i tide da Skatteetaten har hjemmel for å drive inn de øvrige terminene om du unnlater å betale innenfor fristen (selv om dette sjeldent håndheves i praksis). Altså om du ikke betaler 1 termin, risikerer du å få tilsendt en samlet regning for alle fire.

Se også: Trygdeavgift – selvstendig næringsdrivende.

Når du starter et foretak må du melde ifra til skatteetaten om hvor mye du tror overskuddet vil være første året. Dette er selvsagt vanskelig, men det kan være smart å ikke skrive en for stor sum slik at du får problemer med å betale (det er heldigvis mulig å søke om endret forskuddskatt). Etterhvert blir forskuddskatten satt beregnet utifra overskuddet året før. Skatteetaten anbefaler at du setter av ca. 40 prosent av forventet overskudd til skatt.

NB! Sett alltid av penger til skatt hver måned, den sikre måten å komme i økonomisk uføre på er å slurve med dette.


32 kommentarer om “Betaling av forskuddskatt”

 1. Bra skrevet. Jeg satset frisk og med stor optimisme og meldte inn til statteetaten at jeg kom til å tjene over 600 000,- Desverre gikk det ikke som planlagt, men måtte likevel betale inn skatt på på grunnlag av dette. Jeg hadde sikkert 30 telefoner/epost og 2 møter med dem for å få forandet til en innntekt på 250 000,-

 2. Damen jeg pratet med på skateetaten sa at jeg gjerne kunne betale forskuddskatt sjeldnere, hvis det passet meg bedret. Såvidt jeg fikk beskjed om var det ikke noe problem å betale skatt f.eks to ganger i året – såfremt man hadde såpass liten inntekt at det ikke skulle være nødvendig med mer innbetaling. Jeg håper at det stemmer (for det gjør jo alt mye enklere), men jeg er ikke helt sikker, så bekreft/avbekreft gjerne.

 3. Dette var nytt for meg. Skulle jo tro at de heller bare satt innbetalingsbeløpene i de 4 terminene lavere… Når det gjelder de som sitter på telefon på Skatteetaten så blir jeg innimellom nesten litt skremt. Ofte får jeg 4 forskjellige svar om jeg snakker med 4 forskjellige saksbehandlere.

 4. Sett av nok til skatt. På grunn av skatt av 1. krone, og ingen bunnfradrag eller lignende, vil skattetrekket ende på ca 42% – 45%.
  Gjennomsnitt omsetning for enkeltmannsforetak i 2009 var ca 700.000,-. Da blir det mye restskatt på høsten.

 5. Entydige svar er umulige å få (føles slik noen ganger). Som ett «mottiltak» til det har jeg rutine hver måned å sette av slik i forhold til faktura pålydende: 25% mva, 28% skatt, 11% trygdeavgift, 12% feriepenger og 4% pensjonsforsikring. Til sammen 55%. Resten er disponibelt for regninger, sykedager, regnskap, etc. og lønn kommende mnd. Nå har jeg ikke tatt hensyn til utgående mva, fradrag for utgifter og fordel for bil til privat forbruk, etc. Nå vet jeg med sikkerhet at jeg har satt av nok penger. det jeg som minimum må passe på utenom mva er 28% skatt av overskuddet pluss 11% trygdeavgift. Dette er det samme enten jeg tjener 1,5 mill eller 400.000,- øvrige avsettninger er opp til den enkelte i grunn.

 6. Er det slik at skatt SKAL forskuddsbetales, eller kan man avsette gjennom året og betale hele beløpet etter regnskapsårets slutt?

 7. Therese, du får innbetalingskort i posten sammen med informasjon om hvor mye du skal betale i forskuddskatt for hver termin.

 8. jeg har nettopp startet!!når skal man begynne å betale forskuddskatt?
  Hvor mye må jeg betale i forskudd skatt?
  Viss jeg f.eks tjener 200 000 på et år`?

 9. Britt, Skatteetaten beregner hvor mye du skal betale i forskuddskatt utifra summen du oppgir til dem. Altså det du tror du sitter igjen med i overskudd. På 200k i inntekt tipper jeg det blir rundt 70k i skatt (avhengig av hvordan resten av økonomien din er selvsagt).

 10. Hei
  Jeg har tidligere brent meg med EF og skatt.

  Har lyst til å forsøke igjen.

  Ser at en kommentar her viser et tydelig oppsett av de forskjellige skatter og avgifter.

  Det jeg lurer på er hva de 11% i Trygdeavgift er?

  Er det kun 28% skatt av overskuddet til firmaet (resultat etter utgifter og lønn)? Eller er det 28% av overskudd etter utgifter, slik at det resterende sees på som lønn?

  Man slipper altså unna arbeidsgiver avgiften på 14,1% samt 28% skatt på evt utbytte, slik som i et AS?

  Mvh
  Per

 11. Audun,

  jeg startet opp ENK i fjor og meldte ikke i fra hvor mye jeg trodde jeg ville tjene. Det er i tillegg til hovedjobben så summen ble og (vil bli) beskjeden (ca 50k).
  Satt av 50% på alle innbetalinger og rapporterte inntekter/utgifter på selvangivelsen. Fikk da restskatt tilsvarende ca. det jeg skulle betalt i løpet av året – som ventet.

  Det fungerte fint for meg og et par andre jeg kjenner med tilsvarende lave inntekter på sitt ENK. Det stiller seg nok annerledes med større summer hvor ENK er hovedinntekten.

 12. Fra i år (2011) kan man ikke lenger betale skatt mot slutten av året. Man må betale 4 ganger i året. Det fant jeg ut den harde veien, selv om jeg hadde forhørt meg med Skatteetaten i november i fjor. Det kan være lurt å alltid dobbeltsjekke! 🙂

  For kreative frilansere kan jeg forøvrig anbefale denne; http://www.frilansinfo.no/

 13. Hei, ser at det ikke har vært innlegg siden agust 2011. Er bloggen fremdeles gjeldende?

 14. hvor mye er det da egentlig jeg skal legge av til skatt?
  Jeg drar rundt og tar betalt for jobben jeg gjør + kjøring, skal kjøringa regnes med som inntekt og dermed trekkes skatt av? El skal den holdes utenom. Mannen på skattekontoret har fortsatt ikke svart meg på det.

 15. Guro,
  alt som faktureres blir regnet som inntekt. Kjøringen kan du trekke fra næringsoppgaven som kjørefradrag opp til et tak på ca 20.000,- (husker ikke eksakt beløp). Moms er ikke med i inntektsberegning men betales til staten i sin helhet, minus momsfradrag på utgifter.

 16. Eg synest dette er veldig vanskelig. Eg oppretta enkeltmannsforetak tidlegare dette semesteret, då eg debuterte med mi første bok. Eg fekk 75.000 i honorar, og har i tillegg tent ca. 8000 på opplesingar og slikt. Det er altså ikkje snakk om så mykje pengar. Eg er student, og har ikkje hatt arbeid ved sidan av foretaket dette semesteret.

  Eg forstår rett og slett ikkje kvar eg skal melde frå forventa inntekt på foretaket. Eg forstår heller ikkje kva som er personinntekt og overskott i mitt tilfelle. Eg har ingen utgifter, anna enn at eg har kjøpt mac til skrivearbeidet.

  Skatteetaten sin kalkulator «Enkel skatteberegning for inntektsåret 2012» fortel meg at eg må betale rundt 11.000 i restskatt neste år, men eg er veldig usikker på om dette stemmer.

 17. Marianne. Etter det du har skrevet, så har du følgende inntekter på foretaket ditt i år:

  75 000 i honorar
  + 8000 på opplesning og div.
  = 83 000,- kr

  Av utgifter skriver du at du har kjøpt en Mac. Dersom denne kostet under 15000 kr, så slipper du å avskrive utgiften over flere år (du kan utgiftsføre hele summen i 2012)

  Overskuddet ditt for 2012 blir da: 83 000,- minus summen du betale for Mac’en.
  Skatten beregnes kun utifra overskuddet.

 18. Er det ikke foretak med omsetning over en million kroner som skal betale forskuddskatt eller skal alle betale nå ?

 19. Forskuddskatt også når man har under en million i omsetning ja Arne.

 20. Når man som pensjonist, tar noen få oppdrag, men har foreløpig ikke fakturert eller jobbet i 1 termin, og har fått prosentsats som skatt. Han har tidligere fått ferdigutfylt forksuddtrekk, nå bare prosentsats. Skal han betale inn noe? han har ikke hatt inntekt så langt i 2013 men har overskudd fra året før..

 21. Menes det at selv om jeg har nettopp registert meg som enkeltmannsforetak at jeg må betale forskudd skatt selv om jeg ikke har tjent noe?

 22. Ellen, da melder du fra at du forventer 0 kroner i overskudd.

 23. Hvor/ hvordan melder man inn forventet over-/underskudd til Skatteetaten?
  Er det egne skjema for dette eller hvordan gjør jeg det?

  Jeg har meldt meg på kurs hos Skatteetaten for nye næringsdrivende som foregår i sommer, men jeg bør vel ikke vente med å melde fra antar jeg?

 24. Første termin er mars, andre termin er mai??? hvorfor? Det burde jo vært juni (hvert tredje måned). Er dette for at byråkratene skal ha fri i juni?

 25. Hei!

  Har nylig fått ENK, og er helt ny med dette. Jeg skal kanskje få noen få hundre kr i inntekt neste uke, men ser at fristen til å betale forskuddsskatt- termin er 15 sep. Hvordan blir det da når mitt første inntekt er noen få dager før fristen? Jeg har enda ikke meldt dem hvor mye overskudd, og når jeg vil få mitt første inntekt.

 26. Hei Kamilla, du må først melde fra til Skatteetaten hva du tror du kommer til å få i overskudd dette året. Forskuddskatten du skal betale beregnes ut ifra dette beløpet.

  Kommende år vil ligningen fra foregående år bli brukt til å estimere forskuddsskatt.

 27. Jeg har startet opp ett enk i år men ikke meldt fra om noen forventet overskudd (årsoverskuddet vill bli ca 800k). Hva kan skje da, blir det mere att betale (i %) neste år som «straff» for att jag ikke betalt forskuddsskatt?

 28. Hei. Har et enkeltpersonsforetag, som jeg i det siste har brukt endel. Ikke de helt store summene, men begynner å bli litt. Har ved siden av en 20% stilling. Synes det virker vanskelig å beregne på forhånd hvor mye jeg vil komme til å tjene gjennom enkeltpersonsforetaket.. Har snakket med andre som bare har satt av penger til skatt hver gang de har hatt en inntekt via ENK, også betalt inn via selvangivelse. De har dog hatt noe mer fast jobb enn meg. Men, har hørt om folk som har gjort dette og kun dette. Er det noe i veien for å gjøre dette? (så lenge man klarer å spare skattepengene selvsagt) Er redd for at det er noe i et lovverk som vil «ta meg» …

 29. Hei,
  Jeg eier et firma, men i år firmaet mitt går dårlig, lite oppdrag.
  Eg har fått et brev fra skattemyndigheten «Melding om gjennomført utleggforretning. Saka gjeld ubetalte forskuddsskatt i 4. termin.

  På grunn av manglande inntekt fikk jeg ikkje betale forskudd skatten min. Kan skattemyndighet tvangselge min 1/2 part av min eiendommen.
  For meg er kravet ikkje er rett siden har jeg så lite inntekt. Kan skattemyndigheten krever at jeg skal betale forskudd i 4 termin? Hva bør jeg gjøre, hvordan får jeg endre forskudskatten at det blir mindre. Så fortvile. mvh Kjell Åge

 30. Lurer på en ting. Forskuddsskatten skal betales i mars, mai , september og november. DVS. både forskuddsskatt i mai og november skal dekke skatt for inntekt du ikke har hatt ennå (juni og desember)
  Jeg finner dette vanskelig å få til da jeg ikke har tjent disse pengene ennå.
  Er det andre som ser problemet med disse forfallsdatoene?

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)