Lavere trygdeavgift – men fortsatt intet næringsfradrag for selvstendig næringsdrivende i forslag til statsbudsjett

I den avtroppende regjeringens forslag til statbudsjett for 2014, foreslås det at trygdeavgiften for selvstendig næringsdrivende reduseres med 0,72 prosentpoeng.
(Publisert 14.10.2013)

Forslag til statsbudsjett

Skjermdump statsbudsjettet.no

Dette for å gi drivere av enkeltpersonforetak skattelette tilsvarende selskapsskatten som senkes fra 28 til 27 prosent neste år.

Videre foreslås det at 15 millioner øremerkes til utvikling av en enklere selvangivelse for næringsdrivende med enkle skattemessige forhold.

Ikke et ord om innføring av næringsfradrag

Nok en gang forslås det en økning i mistefradraget for lønnsmottagere – denne gang fra maksimalt 81 300,- kr til 84 150,- kr – og ingenting om innføring av et næringsfradrag som kan benyttes i stedet for faktiske kostnader som bla. NARF, Bedriftsforbundet og Venstre har tatt til orde for de senere år.

En skattemessig skjevfordeling som gjør at næringsdrivende ikke bare har dårlige sosiale rettigheter (som f.eks. dårligere sykelønnsordning og ingen dagpenger ved arbeidsledighet), men også betaler langt mer skatt enn vanlige lønnsmottagere.

Størst utslag ved lav inntekt

Størst utslag slår mangelen på minstefradrag ut for næringsdrivende med lav inntekt, noe som gjør den sårbare startfasen som nyetablert enda vanskeligere. Beregninger gjort av Skattebetalerforeningen (i 2009, idag er forskjellen enda større da minstefradraget har økt) viser at lønnsmottagere med 200 000,- kroner i årslønn betaler om lag 26 000 kroner mindre i skatt enn næringsdrivende med tilsvarende inntekt.

Hva synes du? Tror du den påtroppene blå-blå regjeringen kommer til å gjøre endringer på dette statsbudsjettet som slår positivt ut for deg som selvstendig næringsdrivende? Si meningen din i kommentarfeltet nedenfor.


4 kommentarer om “Lavere trygdeavgift – men fortsatt intet næringsfradrag for selvstendig næringsdrivende i forslag til statsbudsjett”

  1. Det jeg ikke forstår er hvorfor mistefradraget er så høyt på ansatte. Si at du jobber på i kassa nærbutikken. Har du da 80 tusen i utgifter som har med jobben å gjøre i året? NEI! Men får du fradrag for 80 tusen. JA!

  2. Venstre bør pushe på for å få til et minstefradrag også for oss. De gikk jo nesten til valg på det.

  3. Jeg kjenner ikke en eneste person som bruker i nærheten av 80000 kroner til inntekts ervervelse i jobben sin. Med andre ord er det ingen grunn til at ansatte skal få dette. Det er kun en metode for å gi «alle» skattelette. Vi selvstendige blir selvsagt glemt oppi det hele som vanlig. Diskriminerende og næringsfiendtlig. Men hva hjelper det av vi hyler? Hvilke politikere bryr seg?

  4. Merker også en holdning fra mennesker som har vanlig lønnsarbeid, at dette umulig kan være et problem. «Man kan jo skrive av ting i øst og vest». Sånn er ikke virkelighetens verden.

    Kjernen i urettferdighten ligger i det faktum at lønnsmotakkeren får 85k i fradrag uansett om han ikke bruker så mye som ti øre på å tjene lønna. Man kan tenke seg en kassamedarbeider som spaserer til jobb hver dag. Hvilke utgifter har denne personen, som en næringsdrivende kunne ha ført til utgift og dermed kommet over 85k? Eller en næringsdrivende forfatter. Hvilke fradrag har denne rett på?

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)