Hvordan lykkes med eget firma?

I 2009 var det 1858 (tall fra konkursregisteret) konkurser her til lands.

Det betyr faktisk at hele 5 foretak tvangsavvikles eller går konkurs hver eneste dag! Likevel etableres det stadig nye firma. Så hvordan unngår vi å bli en del av denne dystre statistikken?

Vær nøktern og sparsommelig

Vær nøktern når du starter opp. Inntektene de første årene vil mest sannsynligvis være veldig variable. Om du er vant til en stabil inntekt fra din gamle jobb kan overgangen være stor.

Det er ingen grense på hvor mye du kan tjene med eget firma, men dette gjelder også andre veien. Du kan risikere å gå hele måneder uten inntekter de første årene. Da er det viktig at du har et minimum at utgifter både privat og i firmaet ditt. Hvis ikke kan grundereventyret være over lenge før du har kommet skikkelig igang.

Vær flink til å sette av penger til moms og skatt hver måned. En sikker metode å gå konkurs på er å ikke ha disse pengene på bok når dette skal innbetales til staten.

Velg en nisje/bransje du brenner for

For å ha noen som helst sjanse til å lykkes må du jobbe knallhardt de første årene. Når du har eget firma har du ansvar for absolutt alt, og det nytter ikke å skulke unna. Gjør ikke du jobben skjer det ingenting. Nettopp av den grunn er det uhyre viktig at du driver med noe du brenner for. Jeg siterer en klok mann som en gang utalte:

«Velg hobbyen din til jobb, så slipper du å arbeide mer resten av ditt liv».

Når du driver med noe som *virkelig* interesserer deg virker ikke arbeidet lenger som jobb. Du klarer derfor å yte mer og vil sannsynligvis gjøre en mye bedre jobb.

Lykke til! Del gjerne dine beste tips for å lykkes med eget firma i kommentatorfeltet under.


En kommentar om “Hvordan lykkes med eget firma?”

  1. Jobb hardt hver eneste dag så vil du oppnå målene dine etterhvert. Kommer du over kneika førsteåret så er mye gjort. De fleste bukker under da. Prøv å samle deg opp litt egenkapital som du kan tære av i starten.

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)