Et velment råd om skatt og moms

I denne artikkelen skal vi se nærmere på en grunnleggende feil mange gjør, og som altfor ofte fører til at grundertilværelsen får en lite hyggelig utgang for de det gjelder.

Skatt og moms

Visste du at de fleste konkursene i Norge blir åpnet av skattemyndighetene? Som oftest er det skyldig skatt og moms som er årsaken.

For det er jo så lett å «låne» litt fra skatte- og momskontoen når den høye strømregninga eller sydenturen skal betales. Restskatten får jeg jo ikke før oktober neste år, og momsen skal ikke betales (såfremt du har kun et momsoppgjør i året) før mars. Det er jo et hav av tid å tjene tilbake de pengene!

Det er dog like mange regninger å betale neste måned, og fristelsen for å «låne» bare «litt til» blir for stor. Det er jo tross alt enda god tid…

Kjenner du deg igjen i dette? Om du gjør det bør du ta massive grep med det samme. Det er nemlig ikke så lett å komme ajour når du først ligger etter.

La oss ta et eksempel: Grunder Ole Olesen driver sitt eget lille bilverksted. Han driver helt for seg selv og har valgt enkeltpersonforetak som selskapsform. Siden dette er hans første år som næringsdrivende har han rapportert til skattemyndighetene at han tror overskuddet på driften i år ikke blir på mer enn 80 000,-. Kemneren i kommunen fastsetter forskuddskatten hans og sender ham en giro på 5000,- hver tredje måned.

Ting går imidlertid mye bedre enn Oles noe nøkterne spådommer. De første kundene er riktig fornøyd med arbeidet han har gjort på bilene deres, og ryktet sprer seg fort om at Oles Bilverksted er både bra og rimelig. Allerede i februar når han momsgrensa på 50 000,- kroner, og søker om å bli momsregistrert. Når året er omme viser det seg at han sitter igjen med et overskudd på 300 000,- kroner, og har drevet inn litt over 60 000,- i moms på vegne av staten.

Det er bare et lite problem… Ole har «lånt» kraftig av både skatt og moms hele året. Riktignok har han betalt inn 20 000,- i forskuddskatt, men utover dette står det igjen bare 60 000,- på skattekontoen. La oss for enkelhets skyld si at Ole må betale 100 000,- i skatt på de 300 000,- han hadde i overskudd fra året før. 100 000,- minus 20 000,- i innbetalt forskuddsskatt betyr at han betale 80 000,- i baksmell når skatteoppgjøret kommer i oktober.

De 60 000,- han hadde lagt av går til momsoppgjøret i mars. Han må derfor spare 80 000,- kroner på 10 måneder for å klare å betale. 80 000,- / 10 måneder = 8000,- kroner i måneden. Om han oppnår omtrent det samme overskuddet som året før må han i tillegg legge av penger til skatteoppgjøret neste år (for han har selvsagt lovt seg selv dyrt og hellig at dette ikke skal skje igjen). 100 000,- / 12 måneder = ca. 8333,- kroner. Av de 25 000,- Ole har i overskudd i måneden må han nå altså legge av 8000,- + 8333,- = 16 333,- til skatt. Han sitter da igjen med 8667,- kroner å leve for i måneden.

Ja, Ole kan definitivt klare å komme på rett kjøl igjen om han mobiliserer nok disiplin og ikke gjør samme feilen igjen. Men hva om han plutselig får et fall i inntekter? Klarer han å betale kemneren om han bare klarer å få et overskudd på 150 000,- året etter? Hva om det var høyere beløp det var snakk om? Fakta er at dette er et marerittscenario tusenvis av selvstendige næringsdrivende roter seg opp i hvert eneste år. Ta grep tidlig i grundertilværelsen og unngå at dette også blir din skjebne.

2 gode leveregler når det gjelder skatt og moms

1. Sett av nok penger til skatt fra dag 1 – Opprett helst en egen konto i nettbanken din til dette formålet. Det er mye bedre å sette av litt for mye enn litt for lite. Se på det overskytende beløpet som en fin måte å spare på.

2. Husk at merverdiavgift kun er en avgift du driver inn på vegne av staten Disse pengene har i realiteten aldri vært dine. Sett dem rett inn på en egen konto og glem at de noensinne har eksistert (før momsoppgjøret).

Hva med deg, er du ajour med skatt og moms så langt i år?


31 kommentarer om “Et velment råd om skatt og moms”

  1. Desverre må jeg svare nei, men takk for denne artikkelen som minner meg om at jeg må fikse det snarest!!!

  2. Vet om mange som har havnet i denne knipa ja. Du kødder ikke med pengene til kemneren!

  3. Jeg har enda ikke tjent inn 50.000 for har startet enkeltpersonforetak for 1 mnd siden, men bør jeg likevel spare til moms?

  4. Hei. Hvordan er det med moms når jeg nettopp har startet ENK, jeg tar bilder av folk som jeg fremkaller og betaler moms på. Kan jeg ikke kreve moms av kunden før jeg har omsatt for 50.000? Hvordan blir tilbakebetaling (fra staten) av moms til meg dersom jeg ikke omsetter for over 50.000?

  5. Hei Siw. Du kan ikke fakturere kundene dine med moms før du er registrert i merverdiavgiftsregisteret nei.

    Som du antyder, så får du heller ikke tilbake moms på varer og tjenester du selv har kjøpt hvis du ikke er momsregistrert. (Momsen for ikke-momsregistrerte blir en del av varekostnaden).

  6. hei. Hvis jeg har et enkeltmannsforetak som jeg kun leier ut tjenester(feks kursing og konsulenttjenester) må jeg da betale moms? Det er ikke salg av varer , bare tjenester.Og eventuelt er det en grense på hvor mye man kan tjene?

  7. Det skal legges til moms på de fleste typer tjenester Ørjan. Det finnes dog enkelte unntak som f.eks. helse- og undervisningstjenester. Sjekk ut Merverdiavgiftsloven for mer info: http://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-58#KAPITTEL_1

    Grensen for når du må registrere deg i Merverdiavgiftregisteret passeres når du har omsatt (gjelder omsetning som er innenfor Merverdiavgiftsloven) for 50 000 kroner i løpet av en 12-månedersperiode.

  8. Hei, hvis man har et DA og ender opp uten overskudd det første året er det noe man bør tenkte på angående skatt og diverse?

  9. Hej ! jag skall snart publisera min app på Appstore och Google Play… och har tænkt att starta ENK… men hur i hela værlden kan man berækna skatten på det ?? skal ju just starta… å vet ju inte riktigt om appen kommer att sæljas bra eller inte…. ær det en minimum betalning per termin då? eller hur regnar man på det igentligen ?? kan ju hænda att jag inte tjænar något alls på appen !! (men jag e posetiv !! 🙂 )

  10. Idrettsutøver som er selvstendignæringsdrivende som har enkeltmansforetak. Får all betaling fra utlandet. Er denne personen momspliktig?

  11. Har akkurat startet enk. Vil sende en del fakturar før jeg passerer 50000. Etter jeg har passert 50000 og blitt momspliktig. Skal man da ettersende faktura på moms på de første 500

  12. Hei.
    Satt av 140 000 på en egen konto, (betaler mva kun 1 gang pr år)
    Når ligningen skulle gjøres, regnet regnskapsføreren disse pengene som overskudd i firmaet og dermed måtte jeg betale skatt av momspengene jeg hadde satt av. Er dette riktig?

  13. Hei. Har hørt at man ikke trenger å skatte av inntekt på de første 30.00/50.000 kr man tjener som selvstendig næringsdrivende pga at man er nyetablert. Gjelder denne reglen fra år etter år, eller er dette et engangstillfelle pga nyopprettet firma?

  14. Hei, det stemmer dessverre ikke Raymond. Du kan nesten si at det er motsatt i og med at næringsdrivende ikke får minstefradrag slik lønnsmottakere får.

  15. Hei jeg har en bil privat som jeg bruker i forbindelse med enkeltmannsforetaket. Nå må jeg montere et hengerfeste på bilen. Jeg ønsker å bruke av pengene i firmaet. Hvordan bør jeg gå frem for at jeg skal komme riktig og best ut av det?

  16. Hei.
    Jeg er veldig forvirret når det kommer til den skatten!
    Enkeltpersonforetaket gikk ikke over grensa på 50.000kr i fjor, jeg trenger da ikke å betale mva.
    Jeg trenger ikke å levere næringsoppgave, jeg er «fri tatt» for moms grunnet arbeid innenfor kultur, helse ec.t.
    Men jeg har jo da fortsatt fått inn penger… Jeg har en 80% stilling ett annet sted og betaler mer skatt der enn jeg nødvendigvis trenger.
    Jeg har hørt at man kan levere frikort på en jobb og skattekort på en annen, dette synes jeg at høres litt rart ut. Men, hva stemmer?
    Å må jeg nå da evt søke om frikort til mitt enkeltpersonsforetak?
    Takk for hjelpen, på forhånd!

  17. Hei.

    Jeg lurer på hvordan jeg skal beregne skatten, om jeg får minstefradrag og ikke minst når skal dette betales. Jeg har selv ringt skatteetaten tre ganger og får tre forskjellige svar!

    Jeg har enkeltpersonforetak og fakturerte for 52 000 kr ifjor, jeg er ikke mva-pliktig.

    Hvordan regner jeg ut hva jeg skal betale ?
    Når skal dette betales ?

    Takk,

    Alex

  18. Skatten for enk’et for fjoråret beregnes og betales sammen med eventuelt lønnet arbeidet du har hatt ut i fra tallene du oppgir i selvangivelse og næringsoppgave. Inntektet fra enk’et er næringsinntekt, og fås ikke minstefradrag på.

  19. Jeg skal fakturere for arbeidstimer jeg selv bruker i en bedrift med mitt enkeltpersonforetak.

    Hvis jeg fakturerer for 40.000 første måned, og deretter 40.000 neste måned; skal jeg da kreve moms for 30.000 på faktura nr. 2? Det jeg lurer på er vel om man uansett skal kreve moms for den første fakturerte krona etter 50.000..

    På forhånd takk for svar.

  20. hei jeg har en enkeltpersonforetak , jeg begyner i april og vil tjene 6000 kr pr måned det vil si ca 32000 kr til desember, må jeg betale skatt ?

  21. Hei!

    Jeg startet ENK i April 16′.
    Så har jeg leid meg ut til et firma som selger utdannelse. Det er da momsfritt når det gjelder utdannelse.

    Jeg regner med å ha tjent 110.000 kr frem til April 17′.

    Det er det eneste jeg har tjent. Kan noen hjelpe meg med å beregne hvor mye jeg må betale i skatt for de 110.000 kr.

    Jeg trodde det ble ganske lite mtp. på den lave lønnen jeg har hatt.

    Setter pris på svar.

  22. Jeg er gestaltterapeut og tjente ingenting ifjor. Hva skal jeg da føre opp og hvor? (tjenestene mine er momsfritatt)

  23. Heisann! Jeg skal starte opp oppdrett av rasekatter til neste år og lurer på om du må betale moms og isåfall hvordan fungerer moms innenfor dette? Jeg kan så og si ingenting om moms.

  24. Jeg vil starte enkeltmannsforetak formidling for medisinske behandling i Russland. Hvilken skatt jeg skal betale? Setter pris på svar.

  25. Hei
    Ossen er det med skatt og moms?
    Jeg har akkurat startet et enkeltmannsforetak og jeg har ikke planer om å selge for mere enn 50.000 hvert år.
    Må jeg betale noe skatt selvom jeg holder meg under 50.000?

  26. Hei, startet ENK i 2018. Årsinntekt der ble 150.000 kr. Nå skal jeg fylle ut «Næringsrapport skatt». Der er det et felt for å fordele inntektene mellom meg og ektefelle. Fikk oppgitt av Skatteetaten at næringsinntekt kunne fordeles helt fleksibelt mellom ektefeller. Min ektefelle har lav lønn i sin hovedstilling, (50%), ca 250.000 kr pr år. Selv har jeg ca 800.000 kr i lønn i hovedstilling. Vil det da skattemessig lønne seg å føre all næringsinntekt fra ENK på ektefelle og betale inn ekstra forskuddsskatt for henne?

  27. Enkeltmannsforetak = frisør. Under hvilket punkt i næringsrapporten for skattemeldingen trekker man fra/registerer man differensen for MVA inngående, utgående som utgift? Under pokt 3300 står det at MVA ikke skal føres der, men hvor da som fradrag/utgift når man har mye større utgående kontra inngående mva?

  28. Flott artikkel!

    men en liten ting jeg lurer på ang mva og skatt.

    Si du selger noe til 10.000,- og har en kostnad 1.000,-

    Blir dette riktig da?
    MVA = 10.000 * 0.25 = 2.500,-
    Skatt = 10.000 * 0.40 = 4.000,-
    Overskudd = 10.000 – 2.500 – 4.000 – 1.000 = 2.500

    Eller skal skatten beregnes ETTER mva er trukket fra?

    Takker på forhånd for svar!

  29. Jeg vil starte enkeltmannsforetak på stallen jeg driver , dette er en stall der vi gir ett variert hjem til misligholdt hester og høner, og så driver jeg på hobbyprodusent av boergeit. Liten inntekt på dette ennå, mye ut av konto. Er jeg da momspliktig?

  30. Hei. Kona prøve å hjelpe meg i regnskapet og tatt ansvaret for mva, ser jeg nå at alle terminer er feil, ser ut jeg må korigere dette og betale helt annet beløp på hver termin. Hva burde jeg gjøre nå? Er det stor problem hvis jeg korrigerer alt nå samtidig når skattemelding og næringsoppgave skal leveres?. Takk

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)