Enkeltmannsforetak

30 000 kroner i aksjekapital?

Gode nyheter for alle grundere som planlegger å stifte AS.

I tillegg til bortfall av revisjonsplikten for små aksjeselskap er det også lagt frem forslag om å senke kravet til aksjekapital fra 100 000,- til 30 000,- kr.

Du kan lese mer om endringene i revisjonsplikten på Nærings- og Handelsdepartementets nettsider.

Les mer om de foreslåtte endringene i kravet til aksjekapital.

(For å slippe revisjon må foretaket ha mindre enn 5 millioner i driftsinntekter, maksimalt 10 ansatte og 20 millioner i balansesum. )

(Oppdatering 27.09.2012 – Forslaget om 30 000 i aksjekapital ble vedtatt og trådte i kraft fra og med 01.mai.2011.)

Med disse to grepene vil nok etableringen av NUF synke betraktelig (noe som var en av intensjonene bak forslagene.) I tillegg vil nok dette få mange drivere av enkeltmannsforetak til å skifte selskapsform til AS. Hva mener du?

15 Kommentarer

 1. Odd sier:

  Vurderer å skaffe meg AS når dette trår i kraft (har enk. nå). Det eneste jeg er usikker på er regnskapsbiten. Blir ikke regnskapet mye mer innvikla med levering av årsoppgaver etc?

 2. Sorin sier:

  Digger dette med at vi slipper revisjon! Noen som vet når dette trår i kraft?

 3. Per sier:

  gode nyheter, vurderer sterkt AS nå.

 4. Martin sier:

  Dette er veldig bra. Da blir det å gå fra enkeltmannsforetak til AS.

 5. Martin sier:

  Jeg er ny startet med firma. Har mamut regnskaps program. Kan jeg spøre her om hvordan man fører bilag. Tenker på de penger jeg har på banken og i kassa. Hvilken konto og debet / kredit skal dette føres.

 6. Birger sier:

  Har ett enkeltmannsforetak. Freelancer.
  Skatteetaen nekter M.V.A reg p.g.a. kun en 1 stk oppdragsgnnsmotakere sier de.
  Oppdragsgiver har alt av driftsmidler som trengs i oppdraget.
  Alle freelancerne som oppdragsgiver bruker skriver fakt.
  Hva skal man gjøre sende regn uten m.v.a.??

  Gode forslag mottas:)

 7. admin sier:

  Birger: Det går greit å fakturere uten MVA Birger. Det eneste du taper på er at du ikke får igjen momsen du selv betaler når du kjøper varer / tjenester til firmaet ditt. Nå skriver du at oppdragsgiver har alt av nødvendige driftsmidler, så da er jo ikke det noe stort problem.

 8. Birger sier:

  Hei igjen!

  Prob er jo at når du ikke blir m.v.a og driver for deg selv så blir du jo regna som en vanlig lønnsmottaker. Da må jo oppdragsgiver betale skattetrekk og arb giver avg.

  Du svarer jo at det er bare å sende fakt uten mva selv om grensa på 50.000,- er nådd men da kan du jo få ett prob etterpå både oppdragsgiver samt jeg.

  Birger

 9. admin sier:

  Birger, i dette tilfellet er det ikke momsen som avgjør om du regnes som lønnsmottager eller næringsdrivende. Så vidt jeg vet bør du drive med egne driftsmidler (altså for egen regning) for å regnes som næringsdrivende og ikke lønnsmottager. I tillegg bør du helst ha mer enn en oppdragsgiver. Summa summarum høres det på meg ut som om oppdragsgiver burde ha ansatt deg.

 10. Birger sier:

  I.o.m at skatteetaen avslo første gang jeg prøvde å reg meg p.g.a kun 1 stk oppdragsiver samt at oppdragsgiver holder driftsmidler. I.o.m at nå har jeg skaffa par tre stk oppdragsgiver der jeg bruker mine egne driftsmidler så da kan jeg søke om m.v.a men jeg må vel vente med å sende fakt til oppdragsgiverne før jeg får svar fra.

  Birger

 11. Birger sier:

  I.o.m at jeg nå har skaffa par oppdragsivere til som jeg bruker egne driftsmidler så kan det vel søkes m.v.a. reg på nytt. Men når det gejlder fakt til de kundene må jeg vel vente til svaret fra skatteetaen har kommet.

  Birger

 12. Tor sier:

  Tilbake til spørsmålet om AS eller ENK.

  Mitt dilemma blir arbeidsgiveravgiften som man jo slipper med enk. Det blir jo et regnestykke hva som lønner seg: å betale 14,1% av brutto lønn eller å betale forsikring for de rettighetene man taper med enk. Man kan jo kansje ta ut utbytte isteden for lønn men da taper man jo også rettighetene sine, så da er man jo like langt, med mindre man kun vil unngå gjeldsannsvaret da.

  Så ja nå kan vel AS friste for mange men jeg tror ikke alle tenker på at de må betale arbeidgiveravgift.

 13. Frank sier:

  Men som ansatt i ditt eget AS , kan du trekke fra minstefradrag, så da blir ikke tillegget med arb.giveravgift så voldsomt.

 14. asbjørn sier:

  hei . eg lurer på kva som skjer med barne bidraget som eg har vist eg starta eit as ?
  el eit enkeltmanns ….`?????

 15. Einar sier:

  Asbjørn, du må selvsagt betale barnebidrag selv om du stifter selskap. Dette beregnes vel utifa personinntekten så vidt jeg vet?

Legg igjen en kommentar