Førjulstid. Venner og kjente snakker om den store happeningen på jobben – Julebordet! Du kjenner et ørlite stikk av sjalusi, og tenker: Kanskje jeg skal arrangere mitt eget julebord og ta med f.eks. samboeren? Spørsmålet er bare, får jeg skattefradag for disse utgiftene?
(Foto: Dreamstime.com)
(Sist oppdatert 23.11.2016)
Julebord regnes som et velferdstiltak
Velferdstiltak i form av naturalytelser som skattemyndighetene anser som «rimelige» er skattefrie for mottakeren (den ansatte) og fradragsberettigede for bedriften. (Velferdstiltak utenom dette er ikke skattefrie for mottakeren).
I en prinsipputtalelse fra Skatteetaten vedrørende gaver og tilstelninger i forbindelse med julen, heter det at enkeltstående «rimelige» tilstelninger (som nettopp julebord) gir fradragsrett for bedriften såfremt samtlige, eller en betydelig gruppe ansatte blir invitert. Det gis også fradrag for eventuelt andre personer som måtte være tilknyttet bedriften (f.eks. ektefelle eller andre familiemedlemmer av ansatte eller eiere).
Ingen ansatte – intet skattefradrag for julebordet (eller andre velferdstiltak)
Det betyr ganske enkelt at dersom enkeltpersonforetaket ditt ikke har ansatte (innehaver av enkeltpersonforetaket er ikke ansatt i foretaket), kan du heller ikke arrangere julebord og kreve fradrag for dette som et velferdstiltak (av samme grunn får du heller ikke fradrag for andre skattefrie velferdstiltak som f.eks. firmaturer og trening).
Ingen skattefrie velferdstiltak gjelder også for aksjeselskap hvor eier og eneste ansatte er en og samme person
I LigningsABC 2016 står det følgende om unntak for ordningen med skattefrie velferdstiltak:
(Skjermskudd Lignings ABC)
Summa summarum
Selv om du ikke har ansatte i enkelterpersonforetaket kan selvsagt ingen nekte deg å likevel arrangere julebord – men fradrag for utgiftene får du altså ikke. Eller kanskje du er blant de heldige som har en bedre halvdel med arbeidsgiver som lar vedkommende ta med seg samboer/ektefelle på julebordet…
Kilder: Lignings ABC og Skatteetaten.no