Forretningsplan

Hva kjennetegner en god forretningsplan?

De fleste grundere trenger å låne penger i banken for å realisere kostadene forbundet med oppstart av firmaet sitt. For å få dette lånet må du ta på deg selgerskoene og faktisk selge inn ideen din til saksbehandleren i banken. (Se også salgsteknikk)

Hvordan du skal legge frem forretningsplanen din er ikke noe du kan ta på sparket der og da. Jeg anbefaler deg å sette deg ned med penn og papir og skrive ned alle aspekt ved ideen din i tillegg til alle mulige spørsmål du kan få på lånemøtet.

Her er noen punkter som kan hjelpe deg:

1. Trim ned budskapet ditt og gjør det så enkelt som overhode mulig. Jo færre ord du klarer å forklare ideen din på, jo bedre. Unngå fagutrykk og fremmedord så fremt det er mulig.

2. Ha en pinlig nøyaktig nedskrevet plan med fremdriftsplan og budsjetter. Skriv ned når du planlegger å gjøre hva. Eks: «5.Aug. Ferdig med innredning i butikken, 20.Aug. Åpne butikken for kunder.»

3. Planen din må være realistisk gjennomførbar. Det MÅ finnes et marked. Undersøk hvor godt dine fremtidige konkurrenter gjør det. Kartlegg leverandører i din nisje. Må jeg importere varer fra utlandet?

4. Det kan sikkert høres dumt ut, men øv deg foran speilet på å legge frem forretningsplanen din. Eller enda bedre, få en venn eller samboer/ektefelle til å spille rollen som bankens konsulent.

6 spørsmål forretningsplanen din *må* gi svar på

1. Detaljert beskrivelse av produktet / tjenesten.

2. Hvordan skal du gjennomføre prosjektet / kjøpe / lage produktet?

3. Hvem er potensielle kunder?

4. Hvem er konkurrentene?

5. Hvordan skal du klare å selge varen / tjenesten?

6. Hva er dine konkurransefortrinn?

Les også hvordan du lager en 9-komponents «Business Model Canvas«, som bl.a. Innovasjon Norge anbefaler å lage om du søker støtte hos dem.

Lykke til, og del gjerne gode tips i kommentarfeltet.


5 kommentarer om “Forretningsplan”

  1. Jeg vil også anbefale å lese boken «think and grow rich», boken koster bare et par hundre, men er verdt tusen ganger så mye hvertfall.

  2. Takk for tipsene. Jeg skal søke om støtte fra Inovasjon Norge.

  3. Kan jeg starte opp et enkeltmannsforetak i en overgangsfase når jeg er ansatt i bedrift som holder på med nesten tilsvarende. Eller må oppsigelse inn først?

  4. Det kjem ann på kva som står i kontrakten din. Men om det er ein vanleg arbeidsforhald skal dette gå bra. Det du må vera forsiktig med er bruk og utnyttelse av intern informasjon du har tilgang på medan du enda er i bedrifta.

  5. Når det gjelder å etablere eget selskap mens du er ansatt og du i tillegg kommer til å konkurrere med nåværende arbeidsgiver ligger vel i grensen for å være illojal. En ting er kun å registrere, selv om jeg mener da at du i samme øyeblikk er å regne som konkurrent.

Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)