Venturekapital: Solo-entreprenører gjør det bedre enn investorene tror

Flere grundere er ikke alltid bedre enn én. En amerikansk studie basert på svarene fra drøyt 18 000 kickstarter-startups, kunne konkludere med at ofte gjør sole-entreprenøren det bedre – og holder ut lenger.

(Publisert 19.09.2024)

entreprenører
(Illustrasjon: Dreamstime.com)

Merk: Kickstarter er en folkefinansieringsplattform for å få på beina kreative prosjekt (hvor de som gir støtte ofte f.eks. får en bok eller DVD fra det ferdige prosjektet i stedet for avkastning i form av penger/andel av selskapet), slik at det er ikke direkte sammenlignbart med mye annen venturekapital.

Utgangspunktet for studien (fra 2018), var den nærmest oppleste og vedtatte sannheten om at oppstartsbedrifter gjør det bedre dersom de blir startet av et team med grundere, enn av en enkeltperson. Dette utbredte synet gjør det vanskelig for solo-entreprenører å finne investorer til sin idé, selv om det foreligger lite forskning som underbygger denne tesen. I tillegg legges det lite vekt på utfordringene ved å starte sammen. Startupfasen er preget av stor risiko og usikkerhet. Dette kombinert med lange arbeidsdager, kan danne grobunn uenighet og konflikter når man jobber tett sammen.

Se også: Her søker du etableringsstøtte.

Her er noe av det de fant:

  • Det er 55 prosent mindre sannsynlighet for at en solo-entreprenør legger ned virksomheten enn et team på tre personer.
  • Solo-entreprenører har 2,5 ganger så stort sjanse for å klare seg enn teambaserte (bestående av noen få personer) startups.
  • Tallene var helt motsatte når det kom til ideelle virksomheter. Når det ikke var noe økonomisk motiv bak oppstarten, hadde teambaserte startups dobbelt så stor sjanse for å klare seg enn solo-entreprenører.

Kilder: https://www.stern.nyu.edu/experience-stern/faculty-research/venture-investors-take-note-solo-founders-outperform-teams, https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3107898


Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)