Regler for navn på enkeltpersonforetak

Dette må du tenke på når du velger navn på enkeltpersonforetaket.

(Publisert 12.11.2024)

Navn på ENK
Ikke fritt frem. Ønsker du å skille deg ut må du være kreativ når du velger navn, men etternavnet må uansett med. Illustrasjon: Dreamstime.com.

For å starte enkeltpersonforetak, må du som minimum registrere deg i Enhetsregisteret. Da må du samtidig velge et navn på virksomheten. Hva bør man velge, og hva sier regelverket?

Etternavn må være med

Den store forskjellen sammenlignet med f.eks. aksjeselskap, er det ufravikelige kravet om at eiers etternavn må være med. Det er heller ikke tillatt å ha med navnet til andre personer. Utover dette sammenfaller regelverket stort sett med navnereglene for andre foretaksnavn (navnet må f.eks. ikke være egnet til å villede eller støte noen, eller være det samme som foretaksnavnet til noen som allerede er registrert i Foretaksregisteret med mindre du får tillatelse av vedkommende).

Du står fritt til å bruke bare navnet ditt om du ønsker, men mange velger å legge et eller flere beskrivende ord i tillegg. Birøkter Jan Johansen i Bergen, kan bruke f.eks. «Jan Johansen» eller «Johansen» som foretaksnavn, men kan også vurdere navn som «Birøkter Johansen», «Birøkter Jan Johansen» eller «Bergensbirøkteren Johansen». Etternavnet må stå for seg selv. Det kan ikke henge sammen med resten av foretaksnavnet, som f.eks. «BirøkterenJohansen».

Markedsføringsnavn

Selv om etternavnet må være med i det offisielle foretaksnavnet, er det av praktiske hensyn tilatt å bruke et annet navn til markedsføring (såfremt det ikke bryter med noen andres varemerke eller navnerettigheter). I eksemplet over vil birøkteren da kunne ha f.eks. bergensbirøkteren.no som domenenavn, og «Bergensbirøkteren» uten etternavnet i logoen. «Modellflyspesialisten Olsen» kunne ha bare «Modellflyspesialisten» som skilt på verkstedet. Det fulle navnet må fortsatt stå på alle forretningsdokumenter, som f.eks. brev og fakturaer.

«Markedsføringsnavnet» kan du registrere via Samordnet registermelding, enten når du registrerer foretaket eller i etterkant.

Kan noen andre kalle seg det samme som meg?

Har du et veldig vanlig etternavn og slenger på et lite kreativt beskrivende ord i tillegg på foretaksnavnet («baker», «snekker» eller lignende), kan du risikere at noen andre senere registerer det samme foretaksnavnet som deg (uten at det nødvendigvis har noe å si). Mange enkeltpersonforetak heter nemlig det samme, og sannsynligheten er stor at noen allerede har registrert et foretak med navnet du har tenkt.

Dette finner du enklest ut med et søk på nettsiden navnesok.no, som er et samarbeid mellom Norid, Brønnøysundsregistrene og Patentstyret. Taster du inn ditt forslag til navn, får du ikke bare opp alle registrerte foretak med det navnet, men også eventuelle registrerte varemerker og svar på om domenenavnet er ledig. Det siste er genialt, da de fleste gode beskrivende domenenavnene allerede er opptatt. Ved å prøve deg litt frem i denne tjenesten, kan du kanskje komme opp med noe ingen har tenkt på enda, og skaffe deg et domenenavn som passer med foretaksnavnet. Planlegger du å lage en konto i sosiale medier for foretaket, kan det være lurt å samtidig sjekke om noen har laget f.eks. en facebookkonto med det navnet allerede.

Ønsker du å beskytte foretaksnavnet må virksomheten registreres i Foretaksregisteret i tillegg til Enhetsregisteret. Lovdata: Foretaksnavneloven.


Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)