Næringsoppgaven for enkeltmannsforetak

Da er det snart tid for å levere næringsoppgaven. Alle i Norge som driver næringsvirksomhet må sende inn dette sammen med selvangivelsen. Første året man driver firma er det mange som gruer seg til dette. Heldigvis er ikke næringsoppgaven så komplisert om du har enkeltmannsforetak og vært flink til å føre regnskapet underveis.

Med mindre du har eiendeler på over 20 millioner eller mer enn 20 ansatte, holder det å levere næringsoppgave 1.

Du kan lese mer om næringsoppgaven på Altinn.

Stresset og/eller sent ute? 3 tips på tampen

1. Skriv ut og bruk fjorårets skjema som mal (dette tipset er selvsagt kun gyldig hvis du har levert næringsoppgave minst en gang tidligere).

Selv om du muligens har gjort dette mange ganger før og regnskapet er ført etter alle kunstens regler, kan likevel utfyllingen av næringsoppgaven føles som en overveldende oppgave når du logger deg inn på Altinn og den tilsynelatende endeløse listen av uutfylte felter lyser mot deg.

Fatt mot! Med mindre det du har drevet med i virksomheten din det siste året er vesentlig forskjellig fra det du har gjort årene forut, er sjansen nemlig stor for at du bare trenger å fylle ut omtrent de samme feltene du har gjort tidligere.

Med fjorårets næringsoppgave liggende på skrivebordet foran deg som mal (gjør gjerne det samme med de andre skjemaene du skal levere. F.eks. Personinntektskjemaet og selvangivelsen), blir oppgaven plutselig mye mer håndgripelig.

Tips: Du finner alle skjema du tidligere har levert inn når du logger deg på Altinn.

2. Liten aktivitet i foretaket ditt? Sjekk om du MÅ levere næringsoppgave. Dersom enkeltpersonforetaket ditt har hatt driftsinntekter på mindre enn 50 000 kroner det året oppgaven gjelder for, har du ikke plikt til å levere verken næringsoppgave 1 eller 2 (med noen unntak). (Du finner mer info om dette på Altinn og Skatteetaten sine nettsider).

3. Skjedd noe uforutsett som gjør at du ikke rekker å levere i tide? Ja, du kan få utsettelse for innlevering av selvangivelsen og næringsoppgaven. Søknadsfristen for å søke om utsettelse er den samme som innleveringsfristen (altså 31.05 dersom du leverer elektronisk).

PS! Du må oppgi årsak til utsettelsen, men visstnok skal Skatteetaten være rundhåndet med å godkjenne – såfremt du husker å søke! (skjema for søknad om utsettelse ligger på Altinn).


Legg igjen en kommentar

(Din E-postadresse blir ikke publisert.)