Enkeltmannsforetak

Hvordan føre regnskap selv?

Som nyoppstartet grunder har du sikkert lyst til å kutte ned kostnadene til et minimum.

Inntektene som du før fikk fast hver måned i din gamle jobb er byttet ut med sterkt variable innbetalinger alt etter hvor mye du selger (og hvor flinke dine kunder er til å betale i tide). Den enkleste måten å føre regnskap på er selvsagt å få et ekstert regnskapskontor til å ta jobben for deg. Du sender ganske enkelt alle bilag til dem, og de tar all jobben med omsetningsoppgaver, regnskap og skatt. Problemet er at det koster penger.

Har du en veldig oversiktelig bedrift kan du ta jobben selv. Husk bare at det er mye å sette seg inn i, og at tiden du bruker på å lære deg alt dette kunne vært brukt til å tjene mer penger med det du kan. Et regnskapskontor har også mer kunnskap om hvilke skattefradrag du har rett på, som du kanskje går glipp av om du gjør alt selv.

Vel, da var det nok skremselspropaganda! Altinn har laget en veldig bra guide til praktisk (i .pdf format) regnskap som jeg anbefaler deg å lese.

Essensiell lesing for å forstå basisen i dobbel bokføring: Debet og kredit – enkelt forklart.

Har du mindre enn 300 bilag i året kan du faktisk føre regnskapet i Excel. 300 bilag er dog ikke mye, og om du kjøper en del varer og tjenester og samtidig selger bra, vil du overstige dette tallet ganske kjapt og trenger et regnskapsprogram. Det finnes en rekke programmer å velge i. Noen av de mest kjente gis ut av 24 SevenOffice, Mamut og Ajour. Se også gratis regnskapsprogrammer.

4 Kommentarer

 1. Bamboali sier:

  Eh, litt håpløst for grundere å starte bedrift i Norge

 2. Lise sier:

  Hei!
  Jeg har nettop starter bedrift som ikke krever noen invisteringer. Kan jeg da gjøre regnskapet så enkelt at jeg fører inn og ut pr.mnd på et ark, og resultatet inn på et ark hvor jeg kun skriver alle månedene.. om du skjønner? 🙂

 3. Marita sier:

  Har et enkeltforetak . Driver en klinikk selv og driver alternativ behandling som kommer under ikke momspliktig . Hvorfor må jeg da levere samordnet register melding ? Må jeg betale moms etter tjent 50.000

 4. Torstein sier:

  Hei.
  Er det noen som har mal for å føre regnskap i exel?
  Gjerne mva og skatt også.

  Flott blogg med mye nyttig info.

Legg igjen en kommentar