Enkeltmannsforetak

Fordeler med enkeltmannsforetak

De fleste små foretak i Norge er enkeltmannsforetak. Et slikt foretak er både enkelt å starte opp og rimelig. Om du registerer deg kun i enhetsregisteret er oppstart faktisk helt gratis (foretaksregisteret koster kr 2000,- om du benytter Altinn).

Du slipper revisorplikt med mindre omsetningen er over 5 millioner kroner (alle AS har idag revisjonsplikt). Et enkeltmannsforetak har også begrenset regnskapsplikt med mindre du har svært kostbare eiendeler og mange ansatte. En annen stor fordel om du ikke har noen ansatte (spesielt om du har liten omsetning) er at du slipper å betale arbeidsgiveravgift.

Når alt dette er sagt, så har selskapsformen også en del ulemper (spesielt når det gjelder personlig ansvar), men det kommer vi tilbake til i en senere artikkel.

8 Kommentarer

 1. RipeX sier:

  Litt dumt spørsmål, men er det ikke slik at man må tjene så og så mye før man kan registrere seg i enhetsregisteret?

 2. admin sier:

  Nei, det er ingen krav til det.

 3. Mari sier:

  Vil bare si at her står det veldig mye interessant. Får svar på ALLE spørsmålene mine som jeg har lurt på med det å starte for meg selv.

 4. line sier:

  min mann og jeg vurdere å starte en konsulentvirksomhet. er det tilfellet at et ektepar kan ha et felles enkeltmannsforetak?

 5. Einar sier:

  Nei dere kan ikke starte et felles enk.foretak i den forstand. En av dere kan jo alltids starte et og så ansette den andre i enk.foretaket, men da må dere betale blant annet arbeidsgiveravgift. Start heller opp et DA (Delt Ansvar) foretak. Fungerer i praksis nesten som et enkeltmannsforetak, men med flere drivere.

 6. Frithjof sier:

  Man må oppnå min. 50000 for å bli registrert i momsregistret.

 7. Einar sier:

  Frithjof, enhetsregisteret har ingenting med momsregisteret å gjøre….

 8. anita sier:

  dersom man driver ett enkeltmannsforetak i noen år alene.gifter seg med en mann som har egne barn .men der mannen ikke lignes sammen med sin nye frue-vil dette medføre en eller annen form for at mannen kan be om å få utbetalt penger -dersom en skilsmisse skjer eller kan mannens barn kreve noe fra enkeltmannforetakets bo dersom mannen dør?(tenker på slike foretak der mannen bidrAR MED ARBEID MEN LIKEVEL IKKE FÅR NOE PENGER UTBETALT SOM LØNN ELLER FÅR AVSKRIVE TAP E.L PÅ SIN SELVANGIVELSE)

Legg igjen en kommentar